Uydu internetinde devlerin savaşı başlıyor: Amazon, Starlink’e meydan okuyor

Dünyanın en büyük online perakende şirketi Amazon, 9 Nisan’da devasa internet takımyıldızı Kuiper Projesi’nin ilk 27 uydusunu fırlatmaya hazırlanıyor. KA-01 (Kuiper Atlas 1) göreviyle 3 bin 200’den fazla uydunun konuşlandırılması hedefleniyor ancak proje planlanan tarihten bir yıl geride kaldı.

SpaceNews’in haberine göre, United Launch Alliance’a (ULA) ait Atlas V fırlatma aracı, uyduları Dünya’nın 450 kilometre (280 mil) üzerindeki alçak Dünya yörüngesine fırlatmak üzere Florida’daki Cape Canaveral Hava Kuvvetleri Üssü’nden fırlatıldı.

Yeni uydular, 2023’te fırlatılan iki prototipe göre önemli ölçüde geliştirildi. Yenilikler arasında gelişmiş faz dizili antenler, işlemciler, güneş panelleri, motorlar ve uydular arasındaki optik iletişim sistemleri yer alıyor.

Prototiplerin başarılı yörünge testleri, Amazon’un dağıtıma devam etmesini sağladı ancak Verizon ve Vodafone gibi ortaklarla beta testinin başlaması 2025’e kadar ertelendi. Şirket gecikmenin nedenlerini açıklamadı.

Federal İletişim Komisyonu’ndan (FCC) alınan lisans, Amazon’un takımyıldızının yarısını 2026 yılının Temmuz ayına kadar, kalan uydularını da 2029 yılının Temmuz ayına kadar konuşlandırmasını gerektiriyor.

“Çok sayıda yer testi yaptık, ancak bazı yönler yalnızca uçuşta test edilebilir. Bu, uyduların nihai bir tasarımla ilk fırlatılışı ve aynı zamanda bu kadar çok uyduyu aynı anda fırlatma girişimi” diyor Project Kuiper başkan yardımcısı Rajiv Badial.

KA-01 görevi, Atlas V için rekor kıran bir görev olacak. Roketin şimdiye kadarki en güçlü konfigürasyonu olan beş adet katı yakıtlı roket güçlendirici ve birincil üst aşama kullanılacak. ULA, Amazon’a yedi ek Atlas V fırlatması ve yeni Vulcan Centaur ağır kaldırma roketinin 38 fırlatılması için sözleşme imzaladı.

ULA CEO’su Tory Bruno, 2025 yılında diğer müşterilere yönelik görevler de dahil olmak üzere bir düzine kadar fırlatma öngörüyor. Öte yandan, geçen ekim ayında ikinci uçuşu bir arızayla sonlanan Vulcan Centaur’un durumu ise hala belirsizliğini koruyor.

Amazon’un fırlatma ortakları arasında SpaceX (üç Falcon 9 görevi), Arianespace (18 Ariane 6 fırlatması) ve Blue Origin (27’ye kadar New Glenn roketi) de yer alıyor. Ancak Arianespace, 2024 yılında yalnızca dört Ariane 6 fırlatması planlıyor ve New Glenn, bu yılın başlarında başarısız olan ilk aşama inişiyle ilgili yapılan soruşturmanın ardından ilkbahar sonuna kadar uçuşa dönmeyecek.

Amazon’dan bir sözcü, “Proje Kuiper için bir sonraki fırlatma, başka bir Atlas V roketiyle olacak ve KA-02 görevi için uyduları şimdiden hazırlıyoruz” dedi. Grubun konuşlanma hızının artacağını ve yıl sonuna doğru ticari hizmet sunulmaya başlanacağını aktardı.

İlk fırlatmaların başarısı, şirketin düzenleyici gereklilikleri karşılayıp karşılayamayacağını ve Starlink gibi projelerle rekabet edip edemeyeceğini belirleyecek.

Related Posts

“Müreffeh yarınlara ulaşmak için her zamankinden daha çok çalışacağız”

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) tarafından düzenlenen Kültepe Ekonomi Zirvesi’nde konuşan ASKON Genel Başkanı Orhan Aydın; “Biliyoruz ki; ‘Gerçek rekabet; kan ve gözyaşıyla değil, alın teri ve üretimle olur’. Hak, adalet ve üretim temelli düzenler; tüm insanlığa barış, huzur ve refah getirecektir. İnşallah müreffeh yarınlara ulaşmak için her zamankinden daha çok çalışacağız” dedi.

Uzman isim açıkladı: İran-İsrail gerilimi enflasyonu yükseltir mi?

İsrail’in son saldırıları, Ortadoğu’daki tansiyonu yeniden yükseltti. Uzmanlara göre bu gelişmeler küresel piyasalarda belirsizlik yaratıyor. Yaşanan gelişmeler merkez bankalarının kararlarını etkileyerek enflasyon oranlarını artırabilir.

Almanya ile ABD arasında altın krizi: ‘Altınımızı memleketimize geri verin’

ABD Başkanı Donald Trump dönemindeki siyasi belirsizlikler Almanya’da altın rezervlerinin güvenliğiyle ilgili tartışmaları yeniden gündeme taşıdı. Siyasi isimler ve bazı kuruluşlar altınların ülkeye geri getirilmesini talep ediyor. Güven sorunları altın politikalarında değişiklik baskısını artırıyor.

Euro’nun patronu: ‘Herkesin taviz vermesi gerekebilir’

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, ticaret açıklarının giderilmesi için zorlayıcı önlemlere karşı çıkarak Çin ve ABD’nin küresel ekonomiyi parçalamakla tehdit eden devasa ticaret açığını kapatma yükünü paylaşmaları gerektiğini söyledi.

Patates fiyatları dibi gördü

Türkiye’nin en önemli tarım üretim merkezlerinden Adana’da erkenci patateste hasat sürüyor. Sabahın erken saatlerinden itibaren tarlalara gelen işçiler, traktör yardımıyla çıkartılan patatesleri topraktan arındırıp hasat ediyor ve patatesler yurt …

TÜİK açıkladı: Mayısta en çok kazandıran yatırım aracı belli oldu

Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı verilere göre, mevduat faizi (brüt) mayıs ayında TÜFE ile indirgendiğinde yüzde 1,8 ile en yüksek reel getiriyi sağladı. Yıllık bazda ise külçe altın, yüzde 24,87’lik reel getiri ile kazandıran yatırım aracı oldu. BIST 100 ise her dönemde yatırımcısını zarara uğrattı.