Sayı 4 milyonun üzerinde: ‘Sessiz sessiz’ ölüyorlar

DSÖ: Dünya Genelinde 652 Milyon Kişi Solunum Yolu Hastalıklarından Etkileniyor

Uluslararası Solunum Dernekleri Forumu raporuna göre, her yıl dünya genelinde 652 milyon insan solunum yolu hastalıklarından etkileniyor. Ancak bu kadar büyük bir sorun olmasına rağmen, medya genellikle bu hastalıklara yeterince dikkat çekmiyor.

Mexico City’de DSÖ ve Pace Üniversitesi tarafından düzenlenen bir çalıştayda, bu sessizlik konuşuldu. Sağlık muhabirleri, medyanın kronik solunum yolu hastalıklarını görmezden gelmesinde sansasyonel haber arayışının ve siyasi ilgisizliğin önemli rol oynadığını ifade etti. Haber değeri düşük görülen kronik hastalıklar genellikle göz ardı ediliyor.

Hava Kirliliği Kronik Hastalıkları Derinleştiriyor

Euronews’ün aktardığı habere göre; Mexico City, yüksek rakımı ve çevresini saran kirli hava nedeniyle bu hastalıkların etkisini artırıyor. Bu durum KOAH ve astım gibi hastalıkların daha kötüleşmesine yol açıyor. DSÖ verilerine göre, dünya genelinde hava kirliliği, KOAH ile ilişkili ölümlerin yüzde 25’ine, akciğer kanseri ölümlerinin ise yüzde 16’sına neden oluyor.

Sigaranın Gölgesinde Damgalanma

Yüksek gelirli ülkelerde KOAH vakalarının çoğu sigara içme alışkanlığından kaynaklanıyor. Ancak bu durum hastaların damgalanmasına neden oluyor. Sigara içme alışkanlığı olanların hastalığı hak ettikleri şeklinde algılanması, KOAH’ın medya ve kamuoyundaki görünürlüğünü azaltıyor. Oysa küresel sigara kullanımı azalıyor; Türkiye’de yüzde 30,7 oranındayken Meksika’da yüzde 15,6 seviyelerine düşmüş durumda.

E-Sigaralar da Riskli

Çalıştayda ele alınan bir diğer konu da elektronik sigaraların potansiyel riskleri oldu. E-sigara kullanıcılarının KOAH’a yakalanma olasılığı yüzde 53 daha yüksek. “EVALI” olarak adlandırılan ciddi akciğer hasarları ve ölümcül vakalar elektronik sigaralarla ilişkilendiriliyor.

Kadınlar Biyokütle Yakıtlarıyla Zehirleniyor

Dünya genelinde hala 3 milyar insan odun, kömür ve gübre gibi biyokütle yakıtlarını yakarak yemek pişiriyor. Bu durum özellikle kadınları olumsuz etkiliyor. Özellikle Meksika gibi ülkelerde kadınlar hala odun ateşiyle yemek pişiriyor ve bu durum KOAH riskini artırıyor.

İlaç Erişimi Krizi: Eczanelerin Yüzde 30’unda İlaçlar Bulunmuyor

FIRS’ın raporuna göre, astım ve KOAH hastalarının kullandığı ‘inhaler’ ilaçlar dünya genelinde erişilebilir değil. Eczanelerin sadece yüzde 30’unda ve hastanelerin yüzde 36’sında bu ilaçlar bulunabiliyor. DSÖ’nün belirlediği hedef ise yüzde 80 erişim sağlamak.

Çözüm: Sağlık Sistemlerini Güçlendirmek

DSÖ temsilcisi José Luis Castro, inhaler erişimini artırmanın önemine vurgu yaptı. Ancak sadece ilaç değil, aynı zamanda birincil sağlık sistemlerinin güçlendirilmesi gerektiğini belirtti. Doğru teşhis ve etkili tedavi için sistemik yatırımların yapılmasının önemli olduğunu dile getirdi.

Related Posts

Alerjiyle karışan Covid-19 belirtilerine dikkat!

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, Mayıs ayında artan sıcaklıklar ve çevresel faktörlerle birlikte hem alerjik hem de viral hastalıkların yaygınlaştığını belirterek, özellikle alerjik astım ve rinit gibi rahatsızlıkların belirtilerinin Covid-19 gibi viral enfeksiyonlarla karışabileceğine dikkat çekti.

Araştırmaya göre ABD’de 50 yaş altı kişilerde görülen kanser vakaları arttı

Araştırmaya göre ABD’de 50 yaş altı kişilerde görülen kanser vakaları arttı

Uzmanı uyardı: Bulduğunuz çözümle oyalanmanız tanıyı geciktirebilir

Prof. Dr. Tevfik Özlü, “Akranlarınıza göre daha çabuk yoruluyorsanız, efor sırasında nefes darlığı hissediyorsanız, tek yastıkla yatmakta zorlanıyorsanız bunun sebebini mutlaka araştırın. Bulduğunuz çözümle oyalanmanız tanıyı geciktirebilir. Bazen, bu tanının gecikmesi tedavi fırsatının büyük ölçüde kaçmasıyla da sonuçlanabilir” dedi.

Milli sağlıkta dev adım: Yerli kalp-akciğer makinesi tanıtıldı

TÜSEB ve ASELSAN iş birliğiyle geliştirilen, açık kalp ameliyatlarında kullanılacak yerli kalp-akciğer makinesi tanıtıldı. Türkiye, bu kritik teknolojide de dışa bağımlılığı sona erdiriyor.

Pirinçteki sessiz tehlike: Arsenik birikimi

Pirinç, dünya genelinde en çok tüketilen besinlerden biri. Ancak uzmanlar, bu temel gıdanın, arsenik gibi toksik maddeleri bünyesinde biriktirme riski taşıdığına dikkat çekiyor. Tarımda kullanılan su ve toprak kaynaklı arsenik, doğrudan insan sağlığını tehdit ediyor.

3-2-8 egzersizi göbek yağını hızlıca yakıyor

Pilates uzmanı Nonna Glaser mimarı olduğu “3-2-8” antrenman yönteminin göbek yağlarından en hızlı kurtulma yolu olduğunu belirtiyor. Peki, 3-2-8” antrenman yöntemi nasıl çalışıyor?