Otomotiv sanayicileri uyarıyor: Kamu, sorunları doğru tespit etmeli

Ekonomide Yön Arayışı Devam Ediyor

Ali Can POLAT

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu’na yönelik siyasi operasyonun yanı sıra tarife savaşlarıyla sallanan reel sektör, kendine yeni bir yol çizme çabasında. Otomotiv Sanayicileri Derneği Başkanı Cengiz Eroldu, otomotiv sektörünün karşılığını alabilmesi için kamunun sorunları doğru bir şekilde belirlemesi gerektiğini vurguladı.

Üretimde Düşüş Yaşanıyor

Geçen yılı yüzde 7’lik bir üretim düşüşüyle kapattıklarını ifade eden Eroldu, “Zor bir yıl geçirdik ancak aynı zamanda 1.2 milyar dolarlık yatırım yaptık. Bu yılın ilk çeyreğine baktığımızda, mart ayında bir iyileşme olsa da üç aylık verilere göre üretimimiz yüzde 9 düştü. Kapasite kullanımımız da yüzde 78’den 65’e geriledi” şeklinde konuştu.

Eroldu, kamunun atması gereken adımları şöyle sıraladı: “Kamu, bütüncül bir bakış açısına sahip olmalı, sorunları doğru şekilde belirlemeli ve daha verimli olmaya odaklanmalı. Şirket birleşmeleri ve satın almaları kolaylaştırılmalı. Rekabetçiliğimizi desteklemek adına yeni adımlara ihtiyaç var ancak bu durum işçi ücretlerinin azalmasını gerektirmemeli. Ücretler üzerindeki vergi yükü azaltılmalı. İşçi ücretlerinden kesilmeyen vergiler, yatırım yapan şirketlere teşvik amacıyla azaltılıyor ve kamunun tekrar vergi kaybı yaşamasına neden oluyor. En azından işçilerimizin kazanması önemli.”

Risklerle Dolu Bir Dönem

Tarife savaşlarını değerlendiren Cengiz Eroldu, ABD’nin otomotiv sektöründe 247 milyar dolarlık ticaret fazlası bulunduğunu belirterek, “Bu durum onları rahatsız ediyor. Bu büyük rakamı değiştirmek uzun zaman alacaktır. ABD, kapalı bir ekonomi olmayı tercih ediyor; bu da bizim için kötü çünkü biz, büyümeyi ihracat ile hedefleyen bir ülkeyiz. Ayrıca Çin’in diğer ülkelere girmeye çalışması, Türkiye için riskler oluşturuyor” ifadelerini kullandı.

Related Posts

“Müreffeh yarınlara ulaşmak için her zamankinden daha çok çalışacağız”

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) tarafından düzenlenen Kültepe Ekonomi Zirvesi’nde konuşan ASKON Genel Başkanı Orhan Aydın; “Biliyoruz ki; ‘Gerçek rekabet; kan ve gözyaşıyla değil, alın teri ve üretimle olur’. Hak, adalet ve üretim temelli düzenler; tüm insanlığa barış, huzur ve refah getirecektir. İnşallah müreffeh yarınlara ulaşmak için her zamankinden daha çok çalışacağız” dedi.

Uzman isim açıkladı: İran-İsrail gerilimi enflasyonu yükseltir mi?

İsrail’in son saldırıları, Ortadoğu’daki tansiyonu yeniden yükseltti. Uzmanlara göre bu gelişmeler küresel piyasalarda belirsizlik yaratıyor. Yaşanan gelişmeler merkez bankalarının kararlarını etkileyerek enflasyon oranlarını artırabilir.

Almanya ile ABD arasında altın krizi: ‘Altınımızı memleketimize geri verin’

ABD Başkanı Donald Trump dönemindeki siyasi belirsizlikler Almanya’da altın rezervlerinin güvenliğiyle ilgili tartışmaları yeniden gündeme taşıdı. Siyasi isimler ve bazı kuruluşlar altınların ülkeye geri getirilmesini talep ediyor. Güven sorunları altın politikalarında değişiklik baskısını artırıyor.

Euro’nun patronu: ‘Herkesin taviz vermesi gerekebilir’

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, ticaret açıklarının giderilmesi için zorlayıcı önlemlere karşı çıkarak Çin ve ABD’nin küresel ekonomiyi parçalamakla tehdit eden devasa ticaret açığını kapatma yükünü paylaşmaları gerektiğini söyledi.

Patates fiyatları dibi gördü

Türkiye’nin en önemli tarım üretim merkezlerinden Adana’da erkenci patateste hasat sürüyor. Sabahın erken saatlerinden itibaren tarlalara gelen işçiler, traktör yardımıyla çıkartılan patatesleri topraktan arındırıp hasat ediyor ve patatesler yurt …

TÜİK açıkladı: Mayısta en çok kazandıran yatırım aracı belli oldu

Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı verilere göre, mevduat faizi (brüt) mayıs ayında TÜFE ile indirgendiğinde yüzde 1,8 ile en yüksek reel getiriyi sağladı. Yıllık bazda ise külçe altın, yüzde 24,87’lik reel getiri ile kazandıran yatırım aracı oldu. BIST 100 ise her dönemde yatırımcısını zarara uğrattı.