Orhan Pamuk’tan Guardian’a dikkat çeken açıklamalar

Orhan Pamuk, İngiliz Guardian Gazetesi ile Röportaj Yaptı

Nobel Edebiyat Ödüllü yazar Orhan Pamuk, Birleşik Krallık’ın ünlü gazetesi Guardian’a verdiği röportajda açıklamalarda bulundu.

Röportajı gerçekleştiren Hannah Newton’a konuşan Pamuk, geçmişine ve yaşadığı deneyimlere dair çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Orhan Pamuk, babasının sanata olan desteğinden ve İstanbul’a duyduğu sevgiden bahsederken, aynı zamanda hükümet baskısından duyduğu korkuya da vurgu yaptı.

72 yaşındaki yazar, “Orta sınıf, burjuva, laik bir ailede büyüdüm” diyerek babasının sanat ve kültüre verdiği önemi vurguladı.

Pamuk, gençlik yıllarında çevresindeki arkadaşların aksine babasının büyük bir kütüphaneye sahip olduğunu ve sanata olan ilgisini her fırsatta belirttiğini dile getirdi.

Yazar, “Babam arkadaşlarımın babalarının aksine onlara sadece zengin ve güçlü olmalarını değil, hayal gücünü kullanmalarını ve sanatçı olmalarını da teşvik ederdi” dedi.

Pamuk, annesini “ayakları yere basan biri” olarak tanımlayarak 22 yaşındayken yazarlık kariyerini seçtiğini ve bu kararla içindeki ressamı öldürdüğünü anlattı.

Yazar, çoğu eserinde gelenek ve modernitenin çatışmasını ele alırken, bu konunun sadece Türkiye’nin değil küresel anlamda insanlığın sorunu olduğunu ifade etti.

İstanbul’a duygusal bir bağları olduğunu belirten Pamuk, şehrin sokaklarında dolaşırken yaşadığı anıların ve duyguların eserlerine yansıdığını söyledi.

Pamuk, hayatı boyunca baskı ve tehlike arasında gidip geldiğini ancak biraz ünlü olduğu için başkalarının cesaret edemediği konuları dile getirebildiğini söyledi.

Related Posts

Mahmut Arıkan: Kurulmak istenin yeni bir Ortadoğu var

Saadet Partisi Genel Başkanı Mahmut Arıkan, “Kurulmak istenen yeni Bir Orta Doğu var. Çatışmayla, güçle, göçle, kardeşi kardeşe kırdırarak kurulmak istenen; yeni bir Orta Doğu var! Washington’dan dizayn edilmek, Tel Aviv’den yönetilmek istenen yeni bir Orta Doğu var. Planlar yapılıyor, haritalar çiziliyor, nutuklar atılıyor. Buna da yeni bir isim bulunmuş; Abraham İttifakı” dedi.

Arzu Sabancı gelinini manken yaptı

Hacı Sabancı’nın eşi Nazlı Sabancı dün kayınvalidesi Nazlı Sabancı’nın yeni koleksiyonundan bir elbise giyip objektif karşısına geçti.

İran ve Körfez ülkelerinde yazılım krizi

Son yirmi yılda Hindistan, yazılım sektöründe büyük bir hakimiyet kurdu. Bu durum, Körfez ülkeleri ve İran’ın Hindistan menşeli yazılımlara ve Hintli programcılara büyük ölçüde bağımlı hâle gelmesine yol açtı. İran’da Mossad’ın gerçekleştirdiği bir …

‘HTS kayıtları suç sayılmaz’ denildi, dosya kapatıldı! Takipsizlik AYM’ye taşındı

CHP’den istifa edip AKP’ye geçeceği iddialarıyla gündeme gelen Şehitkamil Belediye Başkanı Umut Yılmaz hakkında yürütülen ihale yolsuzluğu soruşturmasında savcılık “kovuşturmaya yer yok” dedi. Avukat Deniz Atar, kararın Anayasa Mahkemesi’ne taşındığını açıkladı.

Son dakika… Bakanlıktan 81 ile ‘acele’ kodlu yazı: Türkiye genelinde hayvan pazarları kapatıldı!

Tarım ve Orman Bakanlığı, Kurban Bayramı sonrasında artış gösteren şap hastalığı nedeniyle 81 ilin tarım ve orman müdürlüklerine “acele” kodlu yazı gönderdi. Yazıyla birlikte ülke genelindeki tüm hayvan pazarlarının ikinci bir emre kadar kapatılması talimatı verildi.

Özgür Özel: Bu iktidar 100 gün önce kaybettiğini itiraf etmiştir

Özgür Özel, “Biz omuz omuzayız, birbirimizden güç alıyoruz.” dedi.