Fed kararından sonra Borsa İstanbul’da son durum ne?

Borsa İstanbul’da Günlük Değerlendirme

Dün, Borsa İstanbul’da satış ağırlıklı bir seyir izlendi ve BIST 100 endeksi, günü %0,66’lık bir düşüşle 9.074,62 puandan tamamladı. Açılışta ise endeks, önceki kapanışa göre 49,28 puan ve %0,54 artışla 9.123,90 puana yükseldi.

Bankacılık endeksi %0,67, holding endeksi ise %0,33 değer kazanırken, sektör endeksleri arasında en çok kazandıran %1,74 ile iletişim sektörü oldu. En fazla kaybettiren ise %0,32 ile finansal kiralama faktoring sektörüydü.

BIST 100 endeksinde teknik açıdan 9.250 ve 9.350 puan seviyeleri direnç, 9.100 ve 9.000 seviyeleri ise destek konumunda bulunuyor.

Fed Sonrası Küresel Piyasalar

ABD’nin ticaret müzakerelerinde olumlu gelişmelerin yaşanması, yatırımcıların risk iştahını artırdı. Bu durum, küresel piyasaların ABD Merkez Bankası’nın (Fed) politika faizini sabit bıraktığı toplantı sonrasında pozitif bir seyir izlemesine neden oldu.

Analistler, bugün yurt içinde haftalık para ve banka istatistikleri ile yurt dışında İngiltere’de BoE’nin faiz kararı, ABD’de haftalık işsizlik maaşı başvuruları ve toptan eşya stoklarının öne çıkacağını belirtti.

Rezervler Güçlü Durumda

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye ve bankacılık sektörü hakkında bir webinar düzenledi. Fitch Ratings Kıdemli Direktörü Erich Arispe, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın politik belirsizliklere karşı güçlü adımlar attığını vurgulayarak, “TCMB rezervleri azalmasına rağmen önceki yıllara göre daha güçlü durumda” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.

Bu Görünüm Yanıltıcı Olabilir

İktisatçı Mahfi Eğilmez ise, “Swap hariç tutulduğunda Türkiye’nin döviz rezervleri geçmiş yıllara göre hâlâ pozitif seyrediyor. Ancak bu görünüm yanıltıcı olabilir. Zira rezervlerde sürekli bir azalma yaşanıyor. Bu da, kalıcı bir toparlanmadan ziyade geçici bir rahatlama izlenimi veriyor” şeklinde yorumda bulundu.

Related Posts

Bill Gates, neredeyse tüm servetini bağışlayacak

Bill Gates, neredeyse tüm servetini bağışlayacak

Orhan Sarıbal: ‘Soğanda üretici ile market arasındaki fiyat farkı yüzde 220’yi buldu’

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, kuru soğandaki üretici ve market fiyatları arasındaki farkı gündeme getirerek, tarlada çuvallanmış halde 6-8 liraya satılan soğanın market raflarında 25 liraya kadar yükseldiğini belirtti. Sarıbal, “Kuru soğan halde 16 liraya, pazarda 23 liraya, markette ise 25 liraya satılırken; üretici ve market fiyatları arasındaki fark yüzde 220’yi buldu. Üretici zarar ediyor, vatandaş ise soğan alamıyor” dedi.

Avrupa’dan ABD’ye misilleme hazırlığı

Avrupa Birliği (AB), ABD’nin tarifelerine misilleme olarak yaklaşık 95 milyar euro değerinde ürüne vergi getirmeyi planlıyor.

Mahfi Eğilmez: Van Allen radyasyon kuşakları ve ekonomi

Mahfi Eğilmez: Van Allen radyasyon kuşakları ve ekonomi

‘Topraktan çıkan altın’ diye tabir ediliyor! Kilosu 3 bin lira

Samsun’un Kavak ilçesinde ‘topraktan çıkan altın’ olarak tanımlanan salebin hasadı başladı. Kilosu 3 bin TL’yi bulan salep üreticisine yüksek kazanç sağlarken, pazarda da büyük ilgi görüyor.

TCMB’nin rezervlerinde gerileme

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) açıkladığı 2 Mayıs haftası verilerine göre toplam rezervler 2 milyar 519 milyon dolar düşerek 138 milyar 532 milyon dolara geriledi.