Fed Başkanı Powell artan ekonomik risklere karşı uyardı: Daha yüksek işsizlik ve daha yüksek enflasyon riskleri artmış görünüyor

“`html

Fed Başkanı Jerome Powell’dan Faiz Açıklaması

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) Başkanı Jerome Powell, bankanın politika faizini %4,25 – %4,50 aralığında sabit tuttuğunu belirterek basın toplantısı düzenledi.

Ekonomik Durum ve İşsizlik

Ekonomideki artan belirsizliklere rağmen, Powell, ABD ekonomisinin halen güçlü bir konumda olduğunu ve işsizlik oranlarının düşük seviyesini koruduğuna dikkat çekti. İş gücü piyasasının maksimum istihdam seviyesine ya da buna oldukça yakın olduğunu vurguladı.

Enflasyon ve Ekonomik Gelişmeler

Powell, enflasyonun önemli ölçüde düştüğünü ancak uzun vadeli %2 hedefinin biraz üzerinde seyrettiğini kaydetti.

Powell,

“Mevcut para politika duruşunun, potansiyel ekonomik gelişmelere zamanında yanıt vermemizi sağlamada iyi bir konumda olduğuna inanıyoruz. Ancak, daha yüksek işsizlik ve artan enflasyon riskleri belirdi.”

Fed Başkanı Jerome Powell

GSYH ve Ticaret Politikaları

Powell, Gayrisafi Yurt İçi Hasıla’nın (GSYH) ilk çeyrekte bir miktar gerilediğini ve bu durumu, net ihracattaki dalgalanmaların etkisi olarak yorumladı. Ochakalımı, geçen yıl %2,5’lik büyümenin ardından gelen bu gerilemenin, işletmelerin olası tarifeleri dikkate alarak ithalat yapmasından kaynaklandığını ifade etti.

Ayrıca, hanehalkı ve iş dünyası anketlerinde, ekonomik görünümle ilgili duyarlılığın keskin bir biçimde düştüğünü ve belirsizliğin arttığını aktardı. Bu durumun, ticaret politikalarına yönelik endişelerle bağlantılı olduğunu belirtti.

Powell, bu gelişmelerin gelecekteki harcamalar ve yatırımlar üzerindeki etkisinin henüz net olmadığını da sözlerine ekledi.

Kısa Vadeli Enflasyon Beklentileri

Kısa vadeli enflasyon beklentilerinin hem piyasa hem de anket bazlı ölçümlerde yükseldiğini belirten Powell, tarifelerin bu artıştaki etkisinin önemli olduğunu ifade etti. Ancak uzun vadeli enflasyon beklentilerinin, Fed’in %2’lik hedefiyle uyumlu kalmaya devam ettiğini söyledi.

Çin ve Ticaret Politikası Gelişmeleri

Powell, yeni yönetimin ticaret politikası, göç, maliye ve düzenleme alanlarında önemli değişiklikler üzerinde çalıştığını vurguladı. Şu ana kadar duyurulan tarife artışlarının beklenenden çok daha büyük olduğunu belirterek, bu politikaların henüz gelişim aşamasında olduğunu ve ekonomi üzerindeki etkilerinin belirsizliğini koruduğunu açıkladı.

Fed Başkanı Jerome Powell Basın Toplantısı

Gelecek Beklentileri ve Politika Duruşu

Powell, büyük tarifelerin uygulanmaya devam etmesi halinde enflasyon artışı, ekonomik büyümede yavaşlama ve işsizlikte artış olabileceği konusunda uyarıda bulundu. Tarife etkilerinin kısa vadeli olabilirken, enflasyon üzerindeki etkilerinin daha kalıcı olabileceğine dair endişelerini dile getirdi.

“Hem fiyatların bir kerelik artışının hem de uzun vadeli enflasyon beklentilerinin iyi bir şekilde sabitlenmesi gerektiğini düşünüyoruz,” dedi.

Önlemler ve Gözlemler

Powell, piyasaların belirsizliklerle dolu olduğu bu süreçte Fed’in düşündüğü önlemlerin, ekonomik veriler doğrultusunda şekil alacağını belirtti. Herhangi bir acil durum söz konusu olmadığı sürece, faiz indirimi yapmayı öngörmediklerini vurguladı.

Ekonomik yavaşlama belirtilerinin henüz görünmediği ve dikkatle izleme sürecinin devam ettiği bilgisini verdi.

Powell’dan Son Açıklamalar

Powell, işlerin zorlaştığını fakat bu durumun Fed’in görevlerini icra etmesini etkilemeyeceğini belirtti. “Zorluklar bizi etkilemiyor. Maksimum istihdam ve fiyat istikrarı hedefleri doğrultusunda elimizdeki araçları kullanmaya devam edeceğiz,” şeklinde konuştu.

Son olarak, görev süresi sona erdiğinde Fed Yönetim Kurulu’ndaki durumu üzerine, hizmet ettiği halk için en iyi kararları almakta odaklandığını ifade etti.

“`

Related Posts

TCMB’nin rezervlerinde gerileme

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) açıkladığı 2 Mayıs haftası verilerine göre toplam rezervler 2 milyar 519 milyon dolar düşerek 138 milyar 532 milyon dolara geriledi.

Bakan Bolat’tan Irak ile ticaret açıklaması: Yeni adımlar atmaya devam edeceğiz

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye ve Irak arasındaki ikili ticaret hacminin 30 milyar dolara ulaşması için yeni adımlar atmaya kararlılıkla devam edeceklerini bildirdi.

İhracat iklimi yavaşladı: Türk sanayicisi temkinli iyimser

İSO’nun İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi Nisan 2025 verilerine göre, dış talep koşullarındaki iyileşme hız kesti. Endeks 50,8 ile son 5 ayın en zayıf seviyesine gerilerken, Almanya ve Birleşik Krallık gibi ana ihracat pazarlarında üretim düşüşe geçti. Uzmanlar, küresel ticaretteki belirsizliklerin Türk imalatçılar için önümüzdeki dönemde daha da kritik hale geleceğine dikkat çekiyor.

Rekabet Kurumu’ndan süt sektörüne dev soruşturma: Çok sayıda şirket mercek altında!

Rekabet Kurumu, süt sektöründe faaliyet gösteren çok sayıda şirket hakkında soruşturma başlattı.

Günlük elektrik üretim ve tüketim verileri

Günlük elektrik üretim ve tüketim verileri

Fed kararından sonra Borsa İstanbul’da son durum ne?

Dün satış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 0,66 değer kaybıyla 9.074,62 puandan tamamlamıştı. Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 49,28 puan ve yüzde 0,54 artışla 9.123,90 puana çıktı. Bankacılık …