Elektriğe yüzde 25 zam yapıldı: Zam en çok onlara yaradı!

Elektrik Faturalarında Özelleştirme Yükseltti, Yurttaş Zararlı Çıktı

Elektrik piyasasında yaşanan özelleştirme adımları, şirketlerin karını artırırken vatandaşların cebine büyük yük getirdi. Üretim, iletim ve dağıtım olarak üçe ayrılan elektrik piyasasında 20 dağıtım bölgesine ayrılan Türkiye’de, özel şirketlere büyük kontrol yetkileri verildi. Başlangıçta “Hizmet kalitesi yükselecek, fiyatlar düşecek” söylemleri ile başlayan süreç, maalesef kalitenin düşmesi ve sürekli artan elektrik faturaları ile sonuçlandı.

Zamlar Şirketlere Yaradı

Geçtiğimiz hafta yapılan yüzde 25’lik elektrik zammı sonrasında, ek gelirin büyük kısmının dağıtım şirketlerine aktarılacağı ifade ediliyor. Üretim fiyatları sabit kalmasına rağmen dağıtım bedelleri yükseltilerek, milyarlarca liralık ek yükün vatandaşın cebinden çıkıp şirketlerin kasasına gideceği öngörülüyor.

Elektriği devletten ucuza alıp halka pahalıya satan dağıtım şirketleri arasında Cengiz ve Kolin gibi büyük gruplar da bulunuyor. Artan zamlarla birlikte vatandaşın her ay elektrik faturasına 5,3 milyar lira daha fazla ödeme yapacağı ve bu tutarın büyük bir kısmının belirli şirketlere gideceği öngörülüyor.

1 kilovatsaat elektriğin üretim maliyeti 49,4 TL iken, dağıtım şirketleri aracılığıyla vatandaşa ulaşması için 183,6 TL daha ödeniyor. Toplam 233 TL’lik maliyetin 79 TL’si dağıtım bedeline, 21 TL’si ise enerji üretimine ayrılıyor. Şehit yakınları ve gazilere sağlanan indirimli tarifelerde dahi dağıtım bedellerinin ağırlığı sürüyor ve faturaların yüzde 93’ünü oluşturuyor.

Milyonlarca Abone Zamlardan Etkilenecek

CHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz, 41 milyondan fazla konut abonesini etkileyecek olan elektrik zammının vatandaşları ciddi şekilde etkileyeceğini belirterek, “41 milyon 189 bin 208 adet konut abonesi elektrik zammından etkilenecek. Vatandaşlar her ay cebinden yaklaşık 5 milyar TL daha fazla para çıkaracak. Bu para, AKP’nin yüzde 100’ünü özelleştirdiği elektrik dağıtım şirketlerine akacak. Bu vatandaşın soyulması anlamına geliyor” dedi.

Kâğıt Üzerindeki Şirketlerle Fiyatlar Katlanıyor

Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı Mahir Ulutaş, kamuya ait sistemlerin özelleştirilerek sanal bir dağıtım piyasası oluşturulduğunu ve bunun sonucunda halkın elektriği iki kat pahalıya kullandığını vurguladı. Ulutaş, “Dağıtım şirketlerinin perakendenin masa başında, kağıt üzerinde çalışan ‘perakende şirket’ diye adlandırılan ikizi bulunuyor. Bu şirketler, devletten ucuz elektriği alıp kârlarını ekleyerek vatandaşa pahalıya satıyorlar” şeklinde konuştu.

Boğaziçi Elektrik Dağıtım (BEDAŞ)

  • Sahibi: Cengiz-Kolin (Limak ayrıldı)
  • Dağıtım Bölgesi: İstanbul (Avrupa yakası), Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, Kocaeli ve Sakarya
  • Abone Sayısı: 5,3 milyon

Akdeniz Elektrik Dağıtım (Akdeniz EDAŞ)

  • Sahibi: Cengiz-Kolin (Limak ayrıldı)
  • Dağıtım Bölgesi: Antalya, Isparta ve Burdur
  • Abone Sayısı: 2,3 milyon

Çamlıbel Elektrik Dağıtım (ÇEDAŞ)

  • Sahibi: Cengiz-Kolin (Limak ayrıldı)
  • Dağıtım Bölgesi: Sivas, Tokat ve Yozgat
  • Abone Sayısı: 1,7 milyon

Meram Elektrik Dağıtım (MEDAŞ)

  • Sahibi: Cengiz-Alarko
  • Dağıtım Bölgesi: Konya, Aksaray, Niğde, Nevşehir, Karaman ve Kırşehir
  • Abone Sayısı: 3,6 milyon

Uludağ Elektrik Dağıtım (Uludağ EDAŞ)

  • Sahibi: ACTIS firması (Limak, Cengiz ve Kolin ayrıldı)
  • Dağıtım Bölgesi: Bursa, Balıkesir, Çanakkale ve Yalova
  • Abone Sayısı: 4,6 milyon

Related Posts

“Müreffeh yarınlara ulaşmak için her zamankinden daha çok çalışacağız”

Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) tarafından düzenlenen Kültepe Ekonomi Zirvesi’nde konuşan ASKON Genel Başkanı Orhan Aydın; “Biliyoruz ki; ‘Gerçek rekabet; kan ve gözyaşıyla değil, alın teri ve üretimle olur’. Hak, adalet ve üretim temelli düzenler; tüm insanlığa barış, huzur ve refah getirecektir. İnşallah müreffeh yarınlara ulaşmak için her zamankinden daha çok çalışacağız” dedi.

Uzman isim açıkladı: İran-İsrail gerilimi enflasyonu yükseltir mi?

İsrail’in son saldırıları, Ortadoğu’daki tansiyonu yeniden yükseltti. Uzmanlara göre bu gelişmeler küresel piyasalarda belirsizlik yaratıyor. Yaşanan gelişmeler merkez bankalarının kararlarını etkileyerek enflasyon oranlarını artırabilir.

Almanya ile ABD arasında altın krizi: ‘Altınımızı memleketimize geri verin’

ABD Başkanı Donald Trump dönemindeki siyasi belirsizlikler Almanya’da altın rezervlerinin güvenliğiyle ilgili tartışmaları yeniden gündeme taşıdı. Siyasi isimler ve bazı kuruluşlar altınların ülkeye geri getirilmesini talep ediyor. Güven sorunları altın politikalarında değişiklik baskısını artırıyor.

Euro’nun patronu: ‘Herkesin taviz vermesi gerekebilir’

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, ticaret açıklarının giderilmesi için zorlayıcı önlemlere karşı çıkarak Çin ve ABD’nin küresel ekonomiyi parçalamakla tehdit eden devasa ticaret açığını kapatma yükünü paylaşmaları gerektiğini söyledi.

Patates fiyatları dibi gördü

Türkiye’nin en önemli tarım üretim merkezlerinden Adana’da erkenci patateste hasat sürüyor. Sabahın erken saatlerinden itibaren tarlalara gelen işçiler, traktör yardımıyla çıkartılan patatesleri topraktan arındırıp hasat ediyor ve patatesler yurt …

TÜİK açıkladı: Mayısta en çok kazandıran yatırım aracı belli oldu

Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı verilere göre, mevduat faizi (brüt) mayıs ayında TÜFE ile indirgendiğinde yüzde 1,8 ile en yüksek reel getiriyi sağladı. Yıllık bazda ise külçe altın, yüzde 24,87’lik reel getiri ile kazandıran yatırım aracı oldu. BIST 100 ise her dönemde yatırımcısını zarara uğrattı.