BM Türkiye’yi bekleyen felaket senaryosunu açıkladı! Son 5 yıl…

Akdeniz Bölgesi İklim Değişikliği Tehlikesiyle Karşı Karşıya!

Yapılan bir rapora göre, Akdeniz bölgesi, iklim değişikliğinin ana merkezleri haline gelecek.

Rapora göre, bölgede ortalama hava sıcaklıklarının 2050 yılında 2-3 derece, 2100 yılında ise 3-5 derece arasında artması bekleniyor.

Her 2 derecelik sıcaklık artışı, bölgede suya erişimin yüzde 15’e kadar varan oranda azalmasına neden oluyor.

Raporda ayrı bir vurgu yapılan Türkiye ise, çöl iklimine benzeyen bir iklimin görülme olasılığının artmasıyla kuraklıktan etkilenme potansiyeli en yüksek ülkeler arasında gösteriliyor.

Ülkenin Yüzde 88’i Kuraklık Tehlikesiyle!

Akdeniz havzasında iklim değişikliği ve küresel ısınmanın etkisi ve olası riskleri analiz etmek için raporda üç ülke üzerinde duruluyor: İspanya, Fas ve Türkiye.

Rapora göre, Türkiye yarı kurak ve toprak parçalanmaya yatkın bir konumda bulunuyor. Ülkenin yüzde 88’i çölleşme riskiyle karşı karşıya.

Yağış oranlarının 21. yüzyılın sonunda yüzde 30 oranında azalacağı tahmin ediliyor.

Öte yandan, aynı dönemde sıcaklıkların artmasıyla 2100 yılı itibarıyla ülkenin batısında ve güneyinde ortalama sıcaklıklar 4-5 derece daha yüksek olacak.

Su Sorunları ve Kuraklık Riski!

BBC Türkçe’nin haberine göre, 2019’da Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’ne (OECD) göre su konusunda sıkıntılar yaşayan Türkiye, 2030’da “su fakiri” kategorisine girebilir.

Bu da, nüfusun ve tarım alanlarının yüzde 80’inin beş yıl içinde kuraklık tehlikesiyle karşı karşıya kalabileceği anlamına geliyor.

2023 yılında aşırı kuraklık yaşanmasının etkileri hala devam ederken, su kaynaklarının yüzde 75’i tarım alanlarında kullanılıyor.

Rapor, 2030’da olası kuraklık riskine karşı su kaynaklarının kullanımı ve farklı kaynaklara yönelme konusunda ülkede ciddi yatırımların yapılması gerektiğine dikkat çekiyor.

2025 yılının Ocak ayı, son 24 yılın en kurak Ocak ayı olarak kaydedildi. Güneydoğu Anadolu Bölgesi ortalama Ocak ayı yağışının yalnızca yüzde 6’sını alırken diğer bölgeler de sadece yüzde 30’unu aldı.

Related Posts

Mide bulandıran kokusuna rağmen izdiham var: Onu görmek için sıraya giriyorlar

Dünyanın en büyük ve en tuhaf çiçeklerinden biri olan Titan Arum, sekiz yıl aradan sonra yeniden açtı. Berlin Botanik Bahçesi’ndeki bu doğa olayı, nefes kesen görüntüsünün aksine mide bulandıran kokusuyla binlerce kişiyi büyüledi.

Özbekistan Hava Kuvvetleri’nden modernizasyon hamlesinde Çin etkisi

Orta Asya ülkesi Özbekistan, askeri envanterini modernize etme yolunda önemli bir adım atmaya hazırlanıyor. Ülkenin, Çin’den beşinci nesil JF-17 Block 3 çok rollü savaş uçakları tedarik etme planları olduğu belirtiliyor. Resmi bir açıklama olmasa da …

Ünlü sitedeki bu ürün sınırı 400 kat aştı

Avrupa’da yapılan bağımsız laboratuvar testlerinde, ünlü bir alışveriş platformundan alınan yazlık ayakkabı modellerinde insan sağlığına zararlı kimyasallar tespit edildi. Bazı ürünlerdeki madde oranı, Avrupa Birliği’nin yasal sınırını 400 kat aştı…

İsrail’in Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda 41 Filistinli katledildi

İsrail güçlerinin, sabah saatlerinden bu yana Gazze Şeridi’nin farklı bölgelerine düzenlediği saldırılarda 41 Filistinli yaşamını yitirdi.

Ozzy Osbourne sahnelere veda etti

Efsanevi rock müzisyeni Ozzy Osbourne, tam 20 yıl aradan sonra orijinal Black Sabbath kadrosuyla son kez sahneye çıktı. Birmingham’da düzenlenen ve “Heavy Metal Live Aid” olarak adlandırılan dev konserde 40 binden fazla müziksever buluştu. “Back to …

Sen Nehri 102 yıl sonra yüzmeye açıldı

FRANSA’nın başkenti Paris’te Sen Nehri 102 yıl sonra ilk kez yüzmeye açıldı.