Bilim insanlarının yeni keşfi: Hala çok güzel kokuyorlar

Dokuz mumyayı inceleyen araştırmacılar, kokularının yoğunluğunda bazı farklılıklar olsa da hepsinin “odunsu”, “baharatlı” ve “tatlı” olarak tanımlanabileceğini buldular.

Kokunun kimyasal bileşiminin yeniden yaratılmasının, başkalarının mumyanın kokusunu deneyimlemesini sağlayacağını ve içindeki bedenlerin çürümeye başladığının belirlenmesine yardımcı olacağını söylüyorlar.

Araştırmacılardan Cecilia Bembibre, BBC Radio 4’ün Today programına yaptığı açıklamada, “Mumyalanmış bedenleri koklama deneyimimizi paylaşmak istiyoruz, bu nedenle Kahire’deki Mısır Müzesi’nde sunulacak kokuyu yeniden oluşturuyoruz” dedi.

Mumyalama işlemi sırasında, eski Mısırlılar ruhun öbür dünyaya geçişine hazırlanmasının önemli bir parçası olarak bedeni hoş kokularla çevrelerdi. Bu nedenle mumyalama işlemi sırasında firavunlar ve soylular yağ, mum ve merhemlerle süslenirdi.

“Filmlerde ve kitaplarda mumyalanmış cesetleri koklayanların başına korkunç şeyler gelir. Bunların hoşluğuna şaşırdık,” dedi Dr. Bembibre.

Perşembe günü Amerikan Kimya Derneği Dergisi’nde yayımlanan akademik çalışmanın yazarları, mumyanın içine müdahale etmeden lahitin içindeki kokuyu çıkarmak zorundaydı.

Araştırmacılar, fiziksel numuneler almadan kokuyu ölçebilmek için küçük bir tüp yerleştirdiler. Müzenin kokularını duyan ziyaretçiler, Antik Mısır’ı ve mumyalama sürecini bambaşka bir gözle deneyimleyebilecekler.

Cambridge Üniversitesi’nde İngiliz edebiyatı öğretim görevlisi olan ve doktora tezini koku siyaseti üzerine yazan Ally Louks, bunu tarihi iletmenin “gerçekten yenilikçi” bir yolu olarak tanımladı.

BBC’ye verdiği demeçte, “Burnunuzu tutmak güçlü bir duygusal ve fiziksel tepkiye neden olur. Kokuların sosyal, dini ve kişisel uygulamalar için anahtar olduğunu biliyoruz.” dedi.

Araştırma ekibinin bir diğer üyesi Matija Strlič ise Associated Press’e yaptığı açıklamada, kokuların mumyanın hangi sosyal sınıfa ait olduğunu bile tahmin edebileceğini söyledi.

“Bu yaklaşımın diğer müze koleksiyonları için de büyük ilgi görme potansiyeline sahip olduğuna inanıyoruz” dedi.

Bu keşif, müze ziyaretçilerine mumyalara dair yeni bir duyusal bakış açısı sağlamanın yanı sıra mumya koruyucuları için de potansiyel bir atılım anlamına geliyor.

Araştırmacılar, lahitin içindeki farklı kokuları ayırmak için gaz kromatografisi adı verilen bir teknik kullandılar. Bu kokular birleşerek lahitin kokusunu oluşturdu.

Mumyalama işleminde kullanılan hayvansal yağların parçalanmasıyla ilişkili kokular bulundu; bu, cesedin çürümeye başladığı anlamına gelebilir.

Araştırma raporunda, bu keşiflerin mumyaların korunmasına “pratik müdahalelerde” bulunmayı, bedenlerin en iyi şekilde nasıl saklanıp sarılacağının belirlenmesini mümkün kılacağı belirtiliyor.

“Bu, koleksiyonun bakımını üstlenen koruyucular için faydalıdır çünkü bu sayede koleksiyonun gelecek nesillere ulaşmasını sağlayabiliriz” dedi Dr. Bembibre.

Related Posts

Devlet Bahçeli ve DEM Parti’nin ‘tokalaşması’ndan terör örgütü PKK’li bir grubun silah bırakmasına… İşte gelinen noktanın kronolojisi!

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin, TBMM’de 1 Ekim 2024’teki yeni yasama yılı töreninde, DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan ve milletvekilleriyle tokalaşmasıyla başlayan ve 22 Ekim’deki TBMM Grubu’nda yaptığı çağrının ardından, terör örgütü PKK üyesi bir grup, Süleymaniye’nin Dukan ilçesi yakınlarında bugün düzenlenen törenle silahlarını bıraktı ve yakarak imha etti.

Şahan Gökbakar’ın iskelesi yıkıldı

Ünlü komedyen ve oyuncu Şahan Gökbakar’ın Marmaris’te bulunan evinin önündeki kaçak iskele, mahkeme kararıyla yıkıldı.

Meclis’te başlayan salgın Ankara’ya yayıldı: Hastanelere başvuru sayısı arttı

TBMM’de geçen hafta görülen ishal ve kusma vakalarının ardından benzer şikayetler Ankara geneline yayıldı. Uzmanlar, sıcak havalarda çoğalan bakteri ve virüslerin su ve gıda yoluyla bulaşarak salgını tetiklediğini belirtti. AHEF Başkanı Dr. Türkü Yağmur Nehir, hijyen, temiz su kullanımı ve sıvı tüketimi konusunda halkı uyardı.

“Belediyemizin bu katliamla ilgisi yoktur” diyen CHP’li Bilecik Belediye Başkanı Melek Subaşı’nın, katliam görüntülerini sildirdiği ortaya çıktı

Yaklaşık 2 yıl önce Bilecik’in Vezirhan ilçesinde ormanlık alanda yolun kenarına onlarca ölü köpeğin atıldığını gören vatandaşlar durumu ihbar etmişti. Harekete geçen Jandarma ekipleri, olayın sorumlularını ararken, sosyal medyada paylaşılan …

Salatalıklar toplatılıyor: Bakteri alarmı, tüketmeyin

ABD’de salmonella riski taşıyan salatalıklar için en yüksek seviyede uyarı verildi. Tüketicilere ürünleri derhal imha etmeleri veya iade etmeleri çağrısı yapıldı.

Kurtulmuş-Kalın görüşmesi gerçekleşti: TBMM’den açıklama geldi

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Numan Kurtulmuş, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın ile görüştü