Bakü’de APA Genel Kurulu Toplandı

Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de, Asya Parlamenter Asamblesi (APA) 15. Genel Kurulu yapıldı.

Azerbaycan Milli Meclisinin ev sahipliğinde, “Asya’da çok taraflı işbirliğinin güçlendirilmesinde parlamento diplomasisinin rolü” temasıyla düzenlenen toplantıya 35 ülkeden 280 parlamenter katıldı.

Azerbaycan Milli Meclisi Başkanı Sahibe Gafarova, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, uluslararası siyasetin gidişatı ve dünyanın içinde bulunduğu durum göz önüne alındığında, çok taraflı işbirliği konusunun hiçbir zaman bugün olduğu kadar önemli olmadığını belirtti.

Gafarova, dünyanın karşı karşıya kaldığı insani krizler, çatışmalar, yoksulluk, iklim değişikliği, ayrımcılığın yükselişi, ırkçılık, yabancı düşmanlığı ve İslam karşıtlığı gibi sorunları ve bunlarla mücadelenin modern uluslararası ilişkiler sisteminin etkinlik problemini ön plana çıkardığını söyledi.

Dünyanın daha da bölünmüş ve daha az barışçıl hale geldiğini ifade eden Gafarova, birçok uluslararası mekanizmanın etkisiz olduğunu vurguladı.

Gafarova, uluslararası hukukun norm ve ilkelerine uyulmamasının, çifte standartların ve seçici yaklaşımların uygulanmasının, devletlerin içişlerine müdahale edilmesinin, bugünün çelişki ve gerginliklerinin başlıca kaynakları olduğuna dikkati çekerek şunları kaydetti:

“Olumsuz gidişatı aşmanın ve dünyada barış, istikrar ve refahı sağlamanın en güvenilir yolu, çok taraflı sistemi güçlendirmektir. Tüm ülkelerin kurallara saygı gösterdiği, kolektif ve yasal mekanizmalar aracılığıyla birbirlerini sorumlu tuttuğu, birbirlerine destek olduğu, bir devletin çıkarlarını diğerinin üstünde tutan tek taraflı yaklaşımların reddedildiği bir sisteme ihtiyaç var.”

Toplantıda Bahreyn Danışma Meclisi Başkanı Ali bin Salih el-Salih, Butan Ulusal Meclisi Başkanı Lungten Dorji, Endonezya Temsilciler Meclisi Başkanı Puan Maharani, İran İslami Şura Meclisi Başkanı Bagher Galibaf, Pakistan Senatosu Başkanı Yusuf Rıza Gilani, Tacikistan Meclis Başkanı Mahmadtoir Zokirzoda, Özbekistan Ali Meclis Senato Başkanı Tanzila Narbaeva, Umman Sultanlığı Şura Meclisi Başkanı Khalid Al Maawali ve Belarus Cumhuriyet Konseyi Başkanı Natalya Koçanova da yer aldı.

Türkiye’yi toplantıda APA Türk Grubu Başkanı ve AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Abdulkadir Emin Önen başkanlığındaki TBMM heyeti temsil etti.

Related Posts

Genç manken marketten paylaştı: ‘Taciz edildim karakola gidiyorum’

Manken İlayda Dorum, alışveriş için gittiği bir markette tacize uğradığını çektiği bir videoyla duyurdu.

Şile Belediyesi’ne soruşturma: Başkan Kabadayı’nın aralarında olduğu 6 şüpheli adliyede

Şile Belediyesine yönelik soruşturma kapsamında gözaltına alınan Belediye Başkanı Özgür Kabadayı’nın da aralarında bulunduğu 6 şüpheli adliyeye sevk edildi.

Devlet Bahçeli ve DEM Parti’nin ‘tokalaşması’ndan terör örgütü PKK’li bir grubun silah bırakmasına… İşte gelinen noktanın kronolojisi!

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin, TBMM’de 1 Ekim 2024’teki yeni yasama yılı töreninde, DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan ve milletvekilleriyle tokalaşmasıyla başlayan ve 22 Ekim’deki TBMM Grubu’nda yaptığı çağrının ardından, terör örgütü PKK üyesi bir grup, Süleymaniye’nin Dukan ilçesi yakınlarında bugün düzenlenen törenle silahlarını bıraktı ve yakarak imha etti.

Şahan Gökbakar’ın iskelesi yıkıldı

Ünlü komedyen ve oyuncu Şahan Gökbakar’ın Marmaris’te bulunan evinin önündeki kaçak iskele, mahkeme kararıyla yıkıldı.

Meclis’te başlayan salgın Ankara’ya yayıldı: Hastanelere başvuru sayısı arttı

TBMM’de geçen hafta görülen ishal ve kusma vakalarının ardından benzer şikayetler Ankara geneline yayıldı. Uzmanlar, sıcak havalarda çoğalan bakteri ve virüslerin su ve gıda yoluyla bulaşarak salgını tetiklediğini belirtti. AHEF Başkanı Dr. Türkü Yağmur Nehir, hijyen, temiz su kullanımı ve sıvı tüketimi konusunda halkı uyardı.

“Belediyemizin bu katliamla ilgisi yoktur” diyen CHP’li Bilecik Belediye Başkanı Melek Subaşı’nın, katliam görüntülerini sildirdiği ortaya çıktı

Yaklaşık 2 yıl önce Bilecik’in Vezirhan ilçesinde ormanlık alanda yolun kenarına onlarca ölü köpeğin atıldığını gören vatandaşlar durumu ihbar etmişti. Harekete geçen Jandarma ekipleri, olayın sorumlularını ararken, sosyal medyada paylaşılan …