Uşak’ta Çıkarılan Altının Yüzde 90’ı Şirketin Elinde
Merkez Bankası eski başkanı Durmuş Yılmaz, Uşak’taki Kışladağ Altın Madeni davasına müdahil oldu ve Uşaklılara seslendi. Yılmaz, “Burada çıkarılan altının sadece yüzde 10’u devlete kalıyor. Soyuluyoruz ey halkım” diyerek tepki gösterdi. Maden Mühendisleri Odası eski başkanı Mehmet Torun ise SÖZCÜ’ye verdiği röportajda, “Üretilen altın Türkiye’ye ne kazandırıyor?” sorusunu yanıtladı.
Şirket Beyanı Esas Alınıyor
Torun, şirketlerin ürettikleri altın miktarını kendilerinin belirlediğini ve devletin gerçek üretimi bilmediğini belirtti. Ona göre, şirket beyan ettiği altın miktarını temel alıyor ve bu durum devlet için dezavantaj oluşturuyor.
Devlete Yalnızca Yüzde 2 Kalıyor
Torun, Türkiye’de üretilen altının sadece yüzde 2’sinin devlete kaldığını vurgulayarak, şirketlere tanınan çeşitli indirimlerin devlet gelirini olumsuz etkilediğini ifade etti. Bu durumun Türkiye ekonomisine zarar verdiğine dikkat çekti.
Cari Açığı Artırıyor
Torun, altın madenciliği yapan şirketlerin Türkiye’nin cari açığını artırdığını belirtti. Üretilen altınların Merkez Bankası’na satılarak dövize çevrildiğini ve yurt dışına götürüldüğünü söyleyerek, bu durumun ülke ekonomisi için risk oluşturduğunu ifade etti.
114 ton altının yüzde 90’ı gitti
Uşak’ta yaşayan Durmuş Yılmaz, Kışladağı’ndan çıkarılan 114 ton altının yüzde 90’ının şirketin elinde olduğunu belirtti. Yılmaz, altının değerindeki artışa dikkat çekerek, Türkiye’deki altın şirketlerinin kazancını sorguladı. Öte yandan, maden için verilen ÇED raporuyla ilgili yargı sürecinin uzun sürdüğünü de aktardı.
More Stories
Efkan Ala canlı yayında konuştu: İmamoğlu, İmralı ve ‘erken seçim’ açıklaması…
Konya’da tartıştığı eşini bıçaklayarak öldüren kadın tutuklandı
CHP Genel Başkanı Özel: “İlk heyet 3 günde raporu hazırlamışken, yeni heyetten 1 aydır haber yok”